
Brukselka – wygląda na to, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej kategorii, prawdopodobnie nie próbowałeś jej jeszcze świeżo wyhodowanej w ogrodzie w szczytowym momencie. Te dość dziwnie ukształtowane rośliny rodzą miniaturowe kapusty, które są przycinane z łodygi. Jeśli po raz pierwszy uprawiasz swoje własne rośliny, możesz się zastanawiać, jak przycinać brukselkę lub czy w ogóle trzeba ją przycinać? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Przycinanie brukselki
Brukselka została po raz pierwszy wyhodowana w Brukseli, gdzie jest rośliną uprawianą w chłodnych warunkach klimatycznych, w temperaturach od 15 do 18 C.. W niektórych regionach mogą przetrwać nawet całą zimę, jeśli temperatury są wystarczająco łagodne. Rosną one bardzo podobne do brokułów i kalafiorów, w dobrze przepuszczalnej glebie z dużą ilością nawadniania.
Jednym z najczęstszych pytań dotyczących tej rośliny jest pytanie o przycinanie. Czy trzeba przycinać brukselkę, a jeśli tak, to kiedy i jak?
Kiedy przycinać liście brukselki?
Kiełki zaczynają się pojawiać na końcu rośliny najbliżej gleby i rosną przez kilka tygodni. Zbiory brukselki rozpoczynają się około połowy października i mogą trwać przez łagodną zimę, jeśli zbiera się pojedyncze kiełki, a nie całą roślinę. Kiełki są gotowe do zbiorów, gdy główki mają od 2,5 do 5 cm średnicy, są jędrne i zielone.
Jest to również czas, kiedy należy przycinać liście brukselki, ponieważ usuwa się dolne pędy. Wystarczy usunąć wszystkie żółknące liście, aby roślina mogła poświęcić całą swoją energię na produkcję nowych kiełków i liści.
Co do pytania „czy trzeba przycinać brukselkę?”. Cóż, nie, ale będziesz przedłużać zbiory i produkcję rośliny, jeśli przycinasz z powrotem wszelkie umierające liście. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, w jaki sposób najlepiej przycinać brukselkę.
Jak przycinać liście brukselki?
Delikatne przycinanie roślin brukselki pobudza do energicznego wzrostu i dalszego rozwoju kiełków, co zapewni Ci więcej kiełków do smażenia, pieczenia itp.
Rozpocznij przycinanie brukselki, gdy zauważysz, że pojawił się co najmniej jeden pęd. W tym czasie należy odciąć sześć do ośmiu najniższych liści za pomocą sekatora ręcznego. Cięcie powinno być wykonane jak najbliżej głównej, pionowej łodygi. Przez cały sezon wegetacyjny co tydzień obcinaj dwa lub trzy dolne liście, pamiętając o zachowaniu kilku dużych, zdrowych, górnych liści, które będą stanowić pożywienie dla rośliny.
Na trzy tygodnie przed zbiorem kiełków zrezygnuj z przycinania dolnych liści. Odetnij sekatorem 2,5-5 cm. od najwyższej pionowej łodygi – prosto w poprzek łodygi, tuż nad liściem. Jest to najlepszy sposób na przycinanie brukselki, jeśli chcesz oszukać roślinę, aby dojrzała w jednym czasie. Producenci komercyjni stosują tę metodę przycinania, aby ich produkty mogły trafić na rynek.
Oczywiście, nie trzeba przycinać lub wycinać rośliny w ogóle, ale to może spowodować dłuższe zbiory z bardziej wytrzymałych kiełków. Zawsze możesz po prostu usunąć kiełki, gdy staną się wystarczająco duże, delikatnie je przekręcając, aż oderwą się od rośliny.
Przycinanie brukselki zawsze sprawiało mi problem, ale w tym roku musi się udać!
Twój dom i ogród zaatakował spuszczel? Skontaktuj się z profesjonalną firmą, która skutecznie go usunie.
Po przycięciu brukselka zaczęła bardzo szybko rosnąć, więc to działa!
Polecam przeprowadzki warszawa
Brukselka bardzo dobrze wpływa na cerę, ale z pewnością najlepsze efekty osiągnąć można razem z kosmetykami z hurtowni kosmetycznej z Bielska https://abra-trade.pl
Lekarz Okulista Szczecin pomoże w każdym nagłym przypadku.